"Київстар" оцінив збитки внаслідок масштабної кібератаки і відключення зв’язку у 3,6 мільярда гривень

київстар

Мобільний оператор "Київстар" не зазнав суттєвих фінансових збитків внаслідок масштабної кібератаки у грудні минулого року, проте втратить 3,6 мільярда гривень доходу внаслідок скасування для своїх клієнтів місячної плати за надання послуг як компенсації.

Про це свідчить попередня оцінка фінансового впливу кібератаки, яка призвела до повного призупинення роботи мобільного оператора у грудні, повідомляється у пресрелізі його материнської компанії VEON Ltd.

Зокрема, VEON не очікує суттєвого впливу на свої фінансові результати через збої у роботі сервісів "Київстару" та витрати, пов’язані з розширенням ІТ-можливостей для відновлення послуг, заміною втраченого обладнання або компенсаціями зовнішнім консультантам і партнерам у 2023 році.

"Проте компанія очікує, що втрата доходу внаслідок заходів щодо підвищення лояльності клієнтів, вжитих "Київстаром" для компенсації незручностей, спричинених збоями,... оцінюється приблизно в 3,6 мільярда гривень (приблизно $95 мільйонів)", – зазначається у повідомленні.

Очікується, що "Київстар" продовжить роботу у напрямку надання компенсацій в найближчі місяці, однак ці витрати наразі оцінити неможливо.

Читайте також: "Київстар" оцінив збитки внаслідок хакерської атаки у мільярди гривень

Як повідомлялося, вранці 12 грудня абоненти "Київстару" почали масово скаржитися на відсутність мобільного зв’язку та інтернету. Пізніше мобільний оператор заявив, що причиною збоїв стала потужна хакерська атака, яка привела до повного припинення надання послуг. Компанія почала відновлювати роботу ввечері 13 грудня. Про остаточне відновлення всіх послуг "Київстар" повідомив 20 грудня.

За даними Служби безпеки України, до кібератаки причетні російські хакери, які перебували у системі найбільшого мобільного оператора "Київстар" принаймні з травня 2023 року. За оцінками СБУ, хакери могли викрасти особисту інформацію, визначити місцезнаходження телефонів, перехопити SMS-повідомлення та, можливо, викрасти облікові записи Telegram.

Своєю чергою у пресслужбі "Київстару" витік персональних даних клієнтів заперечували, а оприлюднення даних про перебіг розслідування називали передчасним.

Автор: Михайло Орлюк