Ціни на алюміній сягнули рекорду на тлі нових санкцій проти Росії

алюміній

Ціни на алюміній і нікель на Лондонській біржі металів (LME) підскочили на 9% після того, як США та Велика Британія запровадили заборону на імпорт металів з Росії.

Як пише Bloomberg, алюміній подорожчав на 9,4% – максимально з моменту запуску цього контракту на LME у 1987 році, вартість нікелю зросла на 8,8%, передає Інтерфакс-Україна.

У п’ятницю стало відомо, що США та Велика Британія запровадили заборону на імпорт алюмінію, міді та нікелю з Росії. Внаслідок цієї ініціативи LME та Chicago Mercantile Exchange (CME) заборонено приймати нові партії цих металів з РФ. Санкції також забороняють випуск варантів на російські метали та купівлю металів у межах розрахунків за деривативними контрактами.

Введення нових обмежень, ймовірно, не зупинить постачання російських металів, проте цей крок посилює невизначеність на сировинному ринку, зазначає Bloomberg.

За даними консалтингової компанії CRU Group, Росія постачає близько 6% світового обсягу алюмінію, 5% нікелю та 4% міді.

Негайна реакція ринку на новини відображає "занепокоєння щодо скорочення постачання російських металів на західні ринки через санкції", каже аналітик Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co. Цзя Чжен.

Деякі галузеві експерти, однак, зазначають, що російські компанії "Русал" і "Норільський нікель" нині залучені до західної фінансової системи набагато менше, ніж до початку повномасштабної війни в Україні, тоді як галузь загалом готувалася до можливих санкцій проти РФ останні два роки, пише Bloomberg.

Так, продажі в Європу забезпечили 28% виручки "Русала" у 2023 році (роком раніше – 36%), йдеться у звіті компанії. У США російський алюміній не надходив після введеної в березні 2023 року заборони.

Зростанню цін на метали також може сприяти ескалація конфлікту на Близькому Сході.

Автор: Юлiя Недашківська