Росія торік не знайшла жодного нового великого родовища нафти

нафта

Пошуки в Росії нових покладів нафти, які могли б покрити запаси, що вибувають через видобуток , 2023 року принесли провальні результати.

Про це пишуть російські ЗМІ, передає enkorr.

За підсумками року на державний баланс було поставлено 43 родовища нафти та газу, свідчать дані Роснєдр.

І хоча кількість нових родовищ зросла на 9 порівняно з минулим роком, лише одне з них потрапило до категорії великих – нафтогазоконденсатне родовище імені Р. У. Маганова на шельфі Каспійського моря із запасами 136,2 млрд кубометрів газу.

Серед нафтових родовищ великих не знайшлося, випливає з даних Роснєдр. Майже всі вони виявилися або дрібними (запаси до 5 млн тонн), або дуже дрібними (менш як 1 млн тонн). Найбагатшим на барелі родовищем виявилося бурське в іркутській області. Однак його розмір – 8,7 млн тонн – відповідає обсягу, який нафтова промисловість за поточних темпів викачує з надр за шість днів.

Також у топ-3 потрапили родовище імені В. П. Орлова (7,5 млн тонн, або п’ять днів російського видобутку) й талтимське у ХМАО (6,1 млн тонн, чотири дні видобутку).

Загалом нафтові компанії відзвітували про знаходження 565 млн тонн нафти – мінімального за шість років обсягу. Однак цього результату було досягнуто переважно дорозвідкою вже відомих покладів. Сумарні запаси нових родовищ становили лише 43 млн тонн нафти, а це один місяць поточного російського видобутку.

Пошук нових родовищ у Росії

Подібні результати геологорозвідувальних робіт фіксуються в Росії з року в рік. За останні п’ять років лише одного разу нафтовикам і геологам вдалося відкрити нове велике нафтове родовище – мадачагське на шельфі Баренцевого моря із запасами 82,3 млн тонн.

До 90% всіх нафтогазових родовищ, що відкриваються, належать до дрібних і дуже дрібних. При цьому, за даними Мінприроди РФ, майже всі запаси нафти в Росії вже залучені до роботи: нерозподілений фонд становить лише 3%.

Щоб підтримувати виробництво на виснажених покладах, відкритих за часів брежнєвського застою, нафтовикам доводиться бурити дедалі більше свердловин: минулого року обсяги бурових робіт сягнули 28,1 тис. кілометрів і встановили рекорд новітньої історії країни.

Але обсяг видобутку при цьому не збільшується (він просів на 1%, 530 млн тонн): ці свердловини бурять не на нових промислах, а на старих, щоб висмоктати нафту, яка залишилася, підтримати видобуток з останніх сил.

Автор: Галина Ялівець