На Святу вечерю завершується Різдвяний сорокаденний піст, на столі виставляють 12 пісних страв на честь 12 апостолів.
За стародавньою традицією, святкування Різдва починається ввечері напередодні Різдва з духовних та матеріальних приготувань.
Вечір називають Святим або Святковим Вечором, або Навечір'ям Різдва Христового, яке припадає на 6 січня.
Сервірування столу на Святу вечерю – традиційний обряд, раніше наші предки під скатертинами клали сіно, на чотирьох кутах столу ставили по головці часнику, щоб «прогнати злу силу».
За традицією, на Святу вечерю на столі повинно бути рівно 12 страв, саме таку кількість пов'язують із 12 апостолами.
Приготування страв починали з самого ранку, до появи першої зірки господиня повинна була встигнути зробити все.
Увесь день, до святкової вечері, не можна було нічого їсти, а з першою зіркою на небі вже дозволялося розпочинати святкову трапезу.
Страви, які готують господині на Святу вечерю – це пісні, традиційними є кутя, вареники, грибна юшка, голубці, картопля, риба, гриби, капуста, квасоля, узвар, пончики.
Кутя – найважливіша страва Святого вечора, яку готують з немеленого пшениці, рису, вівса або ячменю з додаванням смаколиків таких як мед, цукор, родзинки, варення, цукати, сухофрукти.