В Україні за останній тиждень спостерігаються значні коливання цін на овочі.

Згідно з даними аналітиків проекту EastFruit, найбільше подешевшав цибуля, знизившись з 15-16 грн за кг до 13-15 грн. Це сталося на фоні зниження якості залишкового товару на складах.

Морква також подешевшала – з 25-32 грн за кг до 23-20 грн за кг. Водночас ціни на огірки та солодкий перець продовжують зростати. Мінімальна вартість огірків зросла з 110 до 120 грн за кг, а ціна солодкого перцю піднялася з 140-150 грн до 145-170 грн за кг. Подорожчали і помідори, де верхня межа ціни зросла з 90 до 120 грн за кг. Баклажан став дорожчим з 110-120 грн до 180-200 грн за кг, в той час як кабачок трохи подешевшав – з 90-100 грн до 85-90 грн за кг. Ціни на якісний часник також зросли, піднявшись до 170 грн за кг з 150 грн.

Зміни спостерігаються і в сегменті зелені: ціна кропу та петрушки знизилася з 200 до 180 грн за кг, а ось салат подорожчав з 50-100 грн до 150-160 грн за кг.

продукты, магазин, овощи и фрукты

У фруктовому сегменті подешевшали апельсини, їх ціна знизилася з 68-130 грн до 65-125 грн за кг, а яблука стали дешевшими з 27-35 грн до 23-32 грн за кг.

Прогноз цін на продукти в Україні на 2025 рік

Експерти прогнозують подальші зміни цін на продукти в Україні. Максим Гопка, аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу", зазначив, що через високі ціни на м'ясо попит на цей продукт залишається низьким, що стримує його подорожчання. У свою чергу, економіст Олег Пендзин відзначив зростання вартості молочних продуктів, що має об'єктивні підстави.

продукты, магазин, овощи и фрукты

За словами Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, протягом 2025 року ціни на хліб можуть збільшуватися на 1,5-2% щомісяця, а всього за рік вони можуть вирости більш ніж на 20%.