Суд відпустив з-під варти підозрюваного в розкраданні 1,5 млрд Міноборони Олександра Лієва

Справа Лієва, скріншот: YouTube

Колишнього чиновника Міноборони України Олександра Лієва Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) відпустив з-під варти. Відомо, що його підозрювали у справі про заволодіння майже 1,5 млрд.₴ на закупівлю снарядів для ЗСУ.

Про це українським журналістам розповів адвокат Лієва Назар Кульчицький.

Справа Лієва, скріншот: YouTube

Справа Лієва, скріншот: YouTube

ВАКС розглядав скаргу адвокатів чиновника, які просили суд відпустити підзахисного із СІЗО. За словами адвоката Назара Кульчицького, суд випустив Лієва з-під варти під особисте зобов’язання.

"Суд змінив запобіжний захід Олександру Лієву — перебування під вартою на звільнення. Суд відпустив його під особисте зобов’язання і направив постанову до СІЗО", — сказав адвокат.

Олександр Лієв, скріншот: YouTube

Олександр Лієв, скріншот: YouTube

Нагадаймо, 12 лютого Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відправила колишнього в. директора департаменту Міністерства оборони Олександра Лієва під варту до 8 квітня.

До цього Служба безпеки України повідомила, що за сприяння Міноборони викрила чиновників оборонного відомства та менеджерів Львівського арсеналу, які за версією правоохоронців вкрали майже 1,5 млрд.₴ на закупівлю снарядів.

Підозри за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (витрата майна) вручили колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву, його наступнику Тоомасу Нахкуру, керівнику та комерційному директору компанії Львівський арсенал, а також їхньому ймовірному спільнику.

Справа Лієва, скріншот: YouTube

Справа Лієва, скріншот: YouTube

Після того, як у листопаді 2022 року Міноборони перерахувало Львівському арсеналу 1,34 млрд грн передоплати, компанія відправила 3,6 млн доларів та 9,1 млн євро словацькому посереднику – компанії Sevotech. Далі більшу частину грошей перерахували ще одному посереднику – компанії WDG promet, зареєстрованій лише 29 липня 2022 року. Але компанія не поставила жодної міни.

В Офісі генпрокурора заявили, що гроші заарештували і "вирішується питання" щодо їх повернення до українського бюджету. Сам Лієв назвав підозри у цій справі "безглуздим", а затримання — "неприємним непорозумінням".

Нагадаймо, замість бронежилетів круті тачки та житло: у Фінляндії затримали корупціонерів із замовленням від Міноборони.

Раніше повідомлялося, що Іван Ус прокоментував ситуацію з корупцією під час війни: "Насправді тенденції потужні".

Також, Бугрова вимагають звільнити з посади ректора: через скандальні закупівлі урвався терпець.