АМКУ повернув заяву французької компанії на придбання мобільного оператора lifecell

lifecell

Антимонопольний комітет України повернув подану французькою компанією NJJ Capital заяву на отримання дозволу для придбання мобільного оператора lifecell (ТОВ "Лайфселл") та оператора стільникових веж ТОВ "Укртауер".

Про це у Антимонопольному комітеті повідомили у відповідь на запит української редакції Forbes.

В АМКУ уточнили, що заява від NJJ Capital на опосередковане придбання понад 50% у статутному капіталі ТОВ "Лайфселл" та ТОВ "Укртауер надійшла 29 грудня 2023 року. А вже 12 січня поточного року повернув її заявнику через невідповідність встановленим вимогам.

"Матеріали, додані до заяв, не містили вичерпної інформації, яка є необхідною для їх розгляду в комітеті", – зазначили у відомстві.

Як повідомлялося, наприкінці грудня минулого року турецька телекомунікаційна компанія Turkcell оголосила про продаж українського мобільного оператора lifecell (ТОВ "Лайфселл"), мережі колцентрів (ТОВ "Глобал Білгі") та оператора вишок мобільного звʼязку (ТОВ "Укртауер") в Україні французькій NJJ Capital.

Французька інвестиційна компанія NJJ Capital належить мільярдеру Ксавʼє Ньєлю – засновнику і мажоритарному акціонеру третього за величиною мобільного оператора Франції Iliad, (працює під брендом Free). Також він є співвласником газети Le Monde, власником найбільшого телеком-провайдера Монако – Monaco Telecom, швейцарського телеком-провайдера Salt Mobile та ірландської телеком-компанії Eir.

Читайте також: Помилка прокурора: Суд переглянув рішення про арешт акцій мобільних операторів "Київстар" та lifecell

lifecell – третій за величиною мобільний оператор України. Компанія Turkcell є власником 100% акцій ТОВ "Лайфсел". На частку України, де також працюють "дочки" UkrTower, Global LLC та Paycell LLC, припадало 8,9% усієї виручки Turkcell та 14% необоротних активів.

При цьому на 19,8% статутного капіталу ТОВ "Лайфсел" з жовтня минулого року накладено арешт в рамках розслідування СБУ проти підсанкційних російських олігархів Михайла Фрідмана, Пєтра Авєна та Андрія Косогова.

Суд також наклав арешт на 100% ТОВ "Пейселл", яка належить мобільному оператору і через яку здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell. Також були арештовані корпоративні права ТОВ "Укртауер".

LetterOne – Фрідмана, Косогова та Авєна через люксембурзьку IMTIS Holdings S.a r l контролює 19,8% акцій Turkcell, 26,2% контролює Фонд національного добробуту Турецької Республіки, ще 54% перебуває у вільному обігу на біржі.

Автор: Михайло Орлюк