Євросоюз обговорює санкції проти країн, які надають Росії торгові канали,

рф,санкції

Європейський Союз обговорює новий механізм санкцій проти третіх країн, які, на його думку, роблять недостатньо, щоб запобігти ухилянню Росії від санкцій, особливо щодо тих, які не можуть пояснити різке зростання торгівлі ключовими товарами чи технологіями.

Як пише Bloomberg із посиланням на джерела, основною метою інструменту було б утримати країни від допомоги Росії та придушити торгові канали, які Москва може використовувати. Якщо це не спрацює, блок матиме можливість як другий крок запровадити цільові обмеження на ключові товари.

Блок також має на меті розширити сферу дії кількох існуючих експортних заходів і заборонити транзит багатьох товарів через Росію.

Пакет санкцій, 11 для ЄС з лютого 2022 року, здебільшого буде зосереджений на ліквідації прогалин у вже введених заходах, а також на посиленні спроможності блоку застосовувати свої обмеження. Це реакція на те, як Москва досі могла постачати численні підсанкційні товари через треті країни.

Імпорт до Росії таких товарів, як напівпровідники, інтегральні схеми та інші технології, різко зріс із таких країн, як Казахстан, Об’єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та інших.

Новий примусовий механізм надасть державам-членам ЄС повноваження створювати два списки: третіх країн, що підпадають під санкції, і окремий – заборонених товарів. Також він полегшить накладення санкцій на компанії у третіх країнах, які обходять санкції ЄС.

Якщо механізм буде схвалено національними урядами, рішення про те, які країни та товари включити до списку, будуть прийматися одностайно державами-членами. Ці заходи навряд чи будуть націлені на Китай спочатку, а зосереджені в основному на країнах Центральної Азії та безпосередніх сусідах Росії.

В іншому запропонований пакет полегшить накладення санкцій на компанії в третіх країнах, які обходять санкції ЄС.

Для прийняття санкцій ЄС потрібна підтримка всіх держав-членів. Блок прагне завершити заходи напередодні саміту "Великої семи" пізніше цього місяця, і очікується, що країни-члени обговорять пропозиції найближчими днями.

Інші пропозиції включають заборону транзиту багатьох товарів через Росію та націлювання на судна, які вимикають свої навігаційні системи.

ЄС також прагне розширити існуючі заборони на автомобілі, високоякісні технології, які Росія використовувала в Україні, промислові товари, залізо та сталь, а також продукти переробки, які використовують підсанкційні метали. Заборони на товари можуть поширюватися на права інтелектуальної власності та ліцензії, видані на виробництво цих товарів.