У Саудівській Аравії суд призначив 11 років позбавлення волі феміністці за пости в соцмережах про права жінок

Манаель аль-Отайбі

Контртерористичний суд Саудівської Аравії засудив 29-річну феміністку Манаель аль-Отайбі до 11 років позбавлення волі за пости в соціальних мережах про права жінок, пишуть The Guardian та Бі-Бі-Сі.

Вирок аль-Отайбі ухвалили ще в січні 2024 року, але відомо про нього стало лише зараз. За даними правозахисної організації Amnesty International, дівчину звинуватили в розміщенні в соцмережах постів, в яких вона закликала до справедливого ставлення до жінок у Саудівській Аравії, а також у носінні одягу, який не відповідає місцевим законам.

На своїх сторінках у соцмережах аль-Отайбі, яка є сертифікованим тренером із фітнесу, публікувала відео, де вона займається спортом у футболці та лосинах, які вважаються в Саудівській Аравії «непристойними». Також активістці закинули те, що вона не носить абаю (традиційне жіноче вбрання – ред.) у громадських місцях.

Манаель аль-Отайбі затримали та заарештували в листопаді 2022 року. У серпні 2023 року її перевели до одиночної камери без кондиціонера. Тривалий час дівчині не давали побачитися з рідними. Коли зустріч із сімʼєю таки відбулася, аль-Отайбі розповіла, що її били в увʼязненні і навіть зламали ногу. Офіційна влада інформацію про катування увʼязненої заперечувала.

Правозахисні організації вимагають від влади Саудівської Аравії негайно звільнити аль-Отайбі, стверджуючи, що її арешт суперечить заявам саудівської влади про розширення прав та свобод жінок.

Саудівські активістки раніше отримували вироки за пости в соціальних мережах, у деяких випадках – до 45 років увʼязнення. Фавзії аль-Отайбі, сестрі Манаель, висували подібні звинувачення, проте їй вдалося виїхати з країни після того, як її викликали на допит у 2022 році.

Королівство Саудівська Аравія – консервативна ісламська країна, у якій обмежуються права жінок. Наприклад, їм не можна працювати чи подорожувати без згоди чоловіків (чоловіка, брата чи батька).

До червня 2018 року жінкам не можна було керувати автомобілем, до літа 2017-го – заборонялося без чоловічого схвалення користуватися державними послугами (медичною допомогою, освітою), а також захищати свої інтереси в суді. До грудня 2015 року жінки також не могли голосувати на муніципальних виборах.

Форум