Данія передасть Україні САУ Caesar, міномети та боєприпаси – Міноборони

Українські артилеристи готують самохідну гаубицю Caesar французького виробництва до стрільби по позиціях російських військ. Неподалік від міста Авдіївки на Донеччині, 31 травня 2023 року

Данія готує новий пакет військової допомоги Україні на 2,3 мільярда данських крон (337 мільйонів доларів США). До нього, серед іншого, увійдуть самохідні артилерійські установки Caesar, повідомляє пресслужба міністерства оборони Данії.

Вказано, що 16-й пакет допомоги передбачає, зокрема, надання Україні САУ Caesar, самохідних 120-мм мінометів та боєприпасів до них.

«Артилерійські та мінометні системи дуже потрібні Україні. Цим пакетом допомоги ми робимо значний внесок у боротьбу за свободу України у вигляді додаткових артилерійських систем Caesar та супутніх боєприпасів. Ця допомога надається у співпраці з нашими союзниками і є важливим сигналом того, що ми підтримуємо Україну», – сказав міністр оборони Троельс Лунд Поульсен.

У оборонному відомстві Данії зазначили, що придбають самохідні установки Caesar у співпраці з Францією, а артилерійські снаряди калібру 155 мм разом з Естонією та Чеською Республікою.

Лише 22 лютого Данія оголосила про 15-й пакет допомоги для України на 228 мільйонів євро. Тоді підтримка була спрямована на боєприпаси для артилерії та ППО, безпілотники й розмінування.

23 лютого прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен та президент України Володимир Зеленський підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. Угода визначає обсяги підтримки, яку надасть Данія Україні.

Також Фредеріксен сказала на пресконференції у Львові, що перші літаки F-16 можуть бути в Україні вже до літа. Вона наголосила, що єдина причина, чому F-16 ще не надали Україні – це технічні моменти, пов’язані з обслуговуванням літаків.

Форум