Росіяни не хочуть купувати "Жигулі": "АвтоВАЗ" програє конкуренцію китайським виробникам в Росії

путин

Продажі автомобілів у Росії з середини лютого почали падати, водночас частка китайських авто на російському ринку зростає.

Об этом сообщает Компромат


Про це заявив президент АвтоВАЗу Максим Соколов, назвавши це одним із стратегічних викликів для російського автопрому, передає РБК.

Соколов висловив думку, що у 2023 році виділено недостатньо коштів за програмами пільгового кредитування та лізингу, що загрожує ризиком збільшення частки китайських автомобілів на російському ринку до 40%.

За даними агентства "Автостат", частка китайських автомобілів на російському ринку стабільно зростає після виходу з Росії більшості закордонних брендів. У жовтні минулого року вона перевищила 30,3%, частка російських авто на ринку тоді становила 40%. Однак вже листопаді продажі автомобілів з КНР досягли позначки 33,4%, а у грудні китайські автомобільні компанії вперше стали лідерами з продажів на російському ринку з показником 34,8% від загальної кількості проданих авто.

При цьому на початку 2022 року частка китайських автомобілів на російському ринку не перевищувала 10%.

Читайте також: Російський "АвтоВАЗ" зняв з продажу свою найновішу модель автомобіля через санкції

Як повідомлялося, за підсумками 2022 року у Росії було вироблено 450 тисяч легкових автомобілів, що на 67% менше, порівняно з попереднім роком. За даними Росстату, обсяг виробництва легкових авто у РФ минулого року також став найнижчим за історію спостережень. Для порівняння, менше 450 тис. легкових автомобілів вироблялося у СРСР на початку 1970-х років.

Нагадаємо, переважна більшість світових автовиробників, за винятком китайських, припинили роботу в Росії після повномасштабного воєнного вторгнення в Україну у лютому минулого року.

Водночас російські виробники не можуть повноцінно працювати без імпортних комплектуючих. Наприклад, з кінця минулого року модельний ряд автомобілів найбільшого російського виробника – "АвтоВАЗу" – був доступний лише у кількох кольорах через дефіцит імпортної фарби.

Источник: Руспрес