«Очікую, що це станеться протягом кількох тижнів»: сенаторка США про погодження допомоги Україні

«Якщо ви подивитеся на склад і Сенату, і Палати представників Сполучених Штатів, то переважна більшість підтримує Україну і хоче, щоб цей пакет був ухвалений» – сенаторка Ернст

Конгрес проголосує за пакет допомоги для України впродовж кількох наступних тижнів – таку думку в ексклюзивному інтерв ’ю Радіо Свобода висловила Джоні Ернст, сенаторка США від Республіканської партії під час візиту до Києва.

Ернст нагадала, що у лютому була серед тих сенаторів, які підтримали пакет допомоги Україні: «я пишаюся тим, що підтримую Україну, і вважаю, що цей додатковий пакет допомоги є надзвичайно важливим».

Нині документ на розгляді у Палаті представників. Там, за словами сенаторки, до нього внесуть кілька правок.

«Щойно Палата ухвалить ці зміни, законопроєкт знову повернеться до Сенату. Я очікую, що це відбудеться протягом кількох наступних тижнів, і ми будемо дуже-дуже наполегливо працювати, щоб забезпечити проходження пакета допомоги», – сказала вона.

Джоні Ернст, сенатор США, член Республіканської партії під час візиту до Києва. 6 квітня 2024 року

Джоні Ернст, сенатор США, член Республіканської партії під час візиту до Києва. 6 квітня 2024 року

Коментуючи нововведення до законопроєкту, які запропонував Майк Джонсон, зокрема, щодо надання фінансової допомоги Україні в кредит, сенаторка висловила думку, що така пропозиція «може спрацювати».

Також Ернст зазначила, що більшість Конгесу підтримує Україну. Водночас, залишаються ті, хто не погоджується з рівнем витрат на допомогу.

«Якщо ви подивитеся на склад і Сенату, і Палати представників Сполучених Штатів, то переважна більшість підтримує Україну і хоче, щоб цей пакет був ухвалений. Є кілька фракцій, які не погоджуються з рівнем витрат на Україну, але, знову ж таки, загалом переважна більшість наших членів вважає, що потрібно підтримувати не лише заради України, а й заради нашої власної національної безпеки», – сказала вона.

Також представниця Конгресу додала, більшість конгресменів розуміють, «як важко Україні сьогодні»:

«Ми знаємо, що для України дуже важливо мати необхідні боєприпаси, щоб бути впевненою у здатності дати відсіч російським загарбникам. Все це дуже-дуже критично, і я дуже сподіваюся, що виділимо допомогу найближчим часом», – підсумувала сенаторка.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт. Значна частина республіканців орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Ще у лютому спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець) відкинув схвалений Сенатом законопроєкт, але допускав голосування за «нову пропозицію».

Раніше Джонсон заявив, що очікує на просування пакету, який включає допомогу Україні, коли Палата представників повернеться після канікул. Він припустив, що цей пакет буде включати «деякі важливі нововведення». У цьому контексті Джонсон згадав про заарештовані російські активи, заморожені в США, а також концепцію позики.

У Білому домі відмовилися припускати, чи підпише президент США Джо Байден інший варіант законопроєкту щодо допомоги Україні.

Форум