Розвідка Британії: через війну в Росії далі меншатиме медиків, якість послуг погіршується

3 квітня голова Держдуми Росії заявив, що про нестачу 30 тисяч лікарів у РФ

Кількість медичних працівників у Росії буде і далі скорочуватися протягом 2024 року, а зовнішній пошук медичного персоналу з недостатньою перевіркою кваліфікації створює потенціал для погіршення якості клінічних послуг , заявила у своєму звіті розвідка Великої Британії.

Там згадали, що 3 квітня голова Держдуми Росії заявив, що про нестачу 30 тисяч лікарів у РФ. За його словами, в районних лікарнях брак медперсоналу сягає приблизно 50 відсотків.

«Це більше порівняно з 26 500 у листопаді 2023 року. Поточна нестача пояснюється тим, що частина медичного персоналу працює в приватному секторі, а інші – залишили країну. Після мобілізації у вересні 2022 року лікарів прямо застерегли від виїзду з Росії. До 2% російських лікарів і медичних працівників залишили Росію, щоб уникнути призову», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому Міноборони Британії 8 квітня.

«Збільшення вимог до роботи через меншу кількість лікарів сприяло деяким подальшим скороченням. Згідно з оцінкою, наведеною в січні 2024 року, за попередні 15 місяців кількість лікарів у РФ скоротилася на 7500 – через тривалий робочий день і низьку оплату праці. За даними Центру аналізу європейської політики, щоб усунути цю нестачу, Росія набирає на роботу вихідців з африканських країн, які не мають підтвердження кваліфікації», – йдеться в повідомленні.

У розвідці Британії наголосили, що значні ресурсні й фінансові зобов’язання щодо підтримки війни Росії в Україні негативно впливають на низку цивільних секторів РФ, які надають послуги російському населенню.

У лютому в розвідці Британії вже заявляли про те, що в Росії через війну проти України спостерігається нестача лікарів і медичного персоналу. Зокрема, як йшлося у повідомленні, в 22 регіонах спостерігалася суттєва нестача лікарів, «ще в семи – вона оцінюється як гостра».

Перед тим розвідка припускала, що ризик перегріву російської економіки «залишається ймовірним» через вплив війни, яку Росія веде проти України, оскільки Москва «нарощує витрати на оборону за рахунок інших сфер».

У грудні 2023 року в Держдепартаменті США заявили, що президент РФ Володимир Путін під час своєї пресконференції підтвердив, що, незважаючи на втрати РФ і руйнування російської економіки, міжнародну ізоляцію Росії, його цілі війни проти України жодним чином не змінилися.

Дані опитування, проведеного російським аналітичним центром «Левада-центр» й оприлюдненого на початку цього року, показали, що переважна більшість росіян підтримують російське вторгнення в Україну. За його результатами, станом на січень 2024 року більшість опитаних (77%) підтримують війну проти України, не підтримують — 16% респондентів, ще 8% вагаються з відповіддю.

Половина росіян підтримує ідею мирних переговорів, але цей показник дещо знизився порівняно з листопадом минулого року.

Лише третина росіян вважають, що вони несуть моральну відповідальність за загибель мирних жителів та руйнування в Україні (10% — безумовно та 21% — несуть певною мірою), протилежної думки 62% опитаних.

Форум