Євросоюз планує витратити 500 мільйонів євро на підтримку виробників боєприпасів

євро

Влада Європейського Союзу має намір направити до 500 млн євро для підтримки компаній у країнах союзу, які виробляють боєприпаси.

Об этом сообщает Компромат PRO


"Єврокомісар Тьєррі Бретон заявив, що Європейський Союз планує витратити зі свого бюджету до 500 млн євро на підтримку виробників боєприпасів", – пише агентство Bloomberg, передає Інтерфакс-Україна.

Як зазначається, кошти в розмірі від 300 млн до 500 млн євро, згадані Бретоном, відносяться до третього пакету заходів, що є частиною ширшої стратегії ЄС з нарощування виробництва, у тому числі за рахунок нівелювання факторів, що його стримують.

При цьому сума в 500 млн євро йде додатково до 2 млрд євро, виділення яких раніше погодили глави МЗС і Міноборони країн ЄС для забезпечення України боєприпасами.

Бретон, який раніше відвідав військові заводи, у тому числі в Болгарії та Словаччині, також визнав, що європейські підприємства оборонної промисловості, можливо, зіткнуться з дефіцитом пороху, і додав, що ЄС вже працює над даною проблемою.

Він висловив сподівання, що ЄС вдасться поставити Україні протягом наступних 12 місяців 1 млн снарядів, але визнав, що це завдання простим не буде.

Крім цього, нагадує Bloomberg, ЄС доводиться мати справу і з іншими труднощами: так, раніше Болгарія – великий виробник військового спорядження радянської розробки – відмовилася від спільних закупівель боєприпасів для України.

Голова оборонного холдингу Polska Grupa Zbrojeniowa Себастьян Хвалек між тим заявив Bloomberg, що мета ЄС – поставити Києву 1 млн снарядів за 12 місяців – зараз "неможлива". Він пояснив, що на нарощування виробничих потужностей у союзі можуть піти місяці, якщо не роки, через необхідність приділяти увагу одразу всім ланцюжкам поставок та через заборону компаніям виробляти деякі предмети, якщо для їх створення не укладуть спеціальних контрактів.

Источник: Политика РУ