Каволі назвав РФ «хронічною загрозою» для США і розповів, що треба Україні для перемоги у війні

Читать на русском

Каволі назвав РФ «хронічною загрозою» для США і розповів, що треба Україні для перемоги у війні

Каволі назвав РФ «хронічною загрозою» для США і розповів, що треба Україні для перемоги у війні

Україна повністю залежить від зовнішньої допомоги у війні з Росією, якщо США припинять підтримку, країна може програти. Натомість надання необхідної допомоги, зокрема боєприпасів стане запорукою перемоги України у війні.

Про це. на слуханнях у Комітеті зі збройних сил Сенату, заявив головнокомандувач Європейського командування США та верховний головнокомандувач збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі, пише "Голос Америки". Генерал також назвав Росію "хронічною загрозою" для Сполучених Штатів.

Генерал зазначив: США від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну передали українській армії значну допомогу, однак зупинятися на цьому не можна.

"За останні 26 місяців війни США та наші партнери поставили українським колегам величезну кількість критичних боєприпасів та обладнання", – нагадав Каволі.

При цьому він акцентував увагу на практично повній залежності України від США у питанні виробництва і постачання 155-мм боєприпасів та у площині деяких інших ключових військових технологій. Європа знизити цю залежність поки не може: європейський оборонпром, попри поступове зростання й інвестиції, спрямовані на прискорення розвитку, досі не відповідає рівню поточних потреб.

Каволі зазначив, що окремі країни, зокрема, Словаччина, спромоглися швидко перепрофілювати існуючі підприємства під виробництво 155-мм боєприпасів. Однак до того, як виробництво таких снарядів у Європі наздожене рівень США, мине щонайменше кілька місяців.

При цьому частина європейських держав, додав він, надали Україні всю або майже всю наявну у них зброю.

"Країни Східної Європи спустошили свої кишені за Україну. Деякі з них віддали 100% того, що мають у певній категорії", – заявив верховний головнокомандувач збройних сил НАТО в Європі.

Через це "складним" Каволі назвав і надання допомоги Україні через механізм Рамштайну: значна частина підтримки залежить від рівнів військового виробництва у країнах-партнерах України через спустошення наявних раніше запасів. І наразі союзники працюють над збільшенням такого виробництва – поки Росія формує "стратегічні партнерства" з Китаєм, Іраном і Північною Кореєю, а Конгрес США продовжує блокування додаткового фінансування для України.

Війна Росії проти України, за влучним висловом одного з сенаторів, є "битвою між промисловими потужностями". І Каволі впевнений: Україна "абсолютно" могла б перемогти, якби отримала необхідну кількість озброєнь.

"У них є навички, але, що найважливіше, вони мають рішучість досягти своїх цілей. Їм потрібна зовнішня підтримка, поки вони не зможуть запустити власне промислове виробництво. Я згоден з вами, що в тривалій війні, як ця, це багато в чому є питанням промислового виробництва, випуску. Як тільки цього випуску буде досягнуто, переможе сторона з більшою рішучістю – і це буде Україна", – наголосив генерал.

І особлива відповідальність за те, виграє Україна чи програє, на його думку, наразі лежить на США.

"Зараз у критичних областях, особливо у боєприпасах, ми є їхнім основним постачальником. Без нашої допомоги вони зараз не зможуть продовжувати боротьбу", – наголосив командувач НАТО у Європі.

До "абсолютно критичних" постачань Каволі включив артилерійські боєприпаси, пускові установки ППО і, особливо, ракети для них. Саме США наразі є головним постачальником цих військових технологій, міністр оборони Ллойд Остін нині "вкрай активно шукає" додаткові ракети для батарей Patriot для України, бо "це життєво необхідно".

Після потенційного ухвалення Конгресом додаткового фінансування для України, обсяги допомоги, що знадобляться українській армії залежатимуть від обсягів виробництва як у країнах-партнерах, так і в самій Україні.

"Думаю, стало справді зрозуміло, що зараз ключовим є рівень промислового виробництва. Не лише з погляду капітальних речей… – таких як танки та інше – але також, що більш важливо, витратних матеріалів, таких як боєприпаси, ракети тощо", – зазначив генерал.

Ще одним чинником, що визначатиме протистояння з Росією у майбутньому, є технології та виробництво – це набуває особливо важливого значення через використання РФ американських компонентів у своїй зброї.

"Якщо нинішня війна є конкуренцією виробництва, наша здатність впоратися з російською загрозою в майбутньому залежатиме від того, чи зможемо ми сформувати сили швидше, ніж вони. Частково це [означає] завадити їм швидко сформувати сили. І те, що вони використовують компоненти, які повинні бути санкціоновані та заборонені, це прикро, і ми повинні це виправити", – підкреслив американський генерал.