«Необхідно переконатися, що кожен долар підзвітний» – сенаторка Ернст про допомогу США

«Необхідно переконатися, що американська громадськість розуміє, що ми можемо стежити за тим, як витрачаються ці долари»

Для ухвалення пакету допомоги Україні потрібно переконатися, що кошти йдуть на зброю і їх можна буде відстежити.

Про це, відповідаючи на запитання про прийнятні для республіканців та демократів умови для швидкого голосування, зазначила сенаторка США від Республіканської партії Джоні Ернст в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

За її словами, потрібно переконатися, що «кожен долар підзвітний».

«Прозорість дуже важлива для багатьох людей. Важлива впевненість, що долари йдуть на боєприпаси, на збройові платформи, на дуже конкретні товари, де ці долари можна відстежити», – сказала сенаторка Ернст.

За її словами, людей у США хвилює питання корупції, тому важливо розуміти, що є механізми контролю та відстеження за допомогою.

«Необхідно переконатися, що американська громадськість розуміє, що ми можемо стежити за тим, як витрачаються ці долари, також важливо впевнитися, що це робиться розумно. Ось це буде важливо. Необхідно переконатися, що ці заходи діють. Але можуть бути й інші зміни, які також запропонує спікер», – зауважила представниця Республіканської партії.

Також вона пояснила, що з пакетом допомоги виникла «невелика затримка», але Конгрес має ухвалити документ найближчими тижнями, вважає Джоні Ернст.

«Сподіваємося, що ми проголосуємо його дуже скоро. Це може бути трохи політичним питанням, але в той же час ми розуміємо людський фактор і наскільки це необхідно», – підсумувала сенаторка.

Раніше Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт. Значна частина республіканців орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Ще у лютому спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець) відкинув схвалений Сенатом законопроєкт, але допускав голосування за «нову пропозицію».

Раніше Джонсон заявив, що очікує на просування пакету, який включає допомогу Україні, коли Палата представників повернеться після канікул. Він припустив, що цей пакет буде включати «деякі важливі нововведення». У цьому контексті Джонсон згадав про заарештовані російські активи, заморожені в США, а також концепцію позики.

У Білому домі відмовилися припускати, чи підпише президент США Джо Байден інший варіант законопроєкту щодо допомоги Україні.

Форум