Україна імпортувала у грудні рекордний обсяг електроенергії за рік

енергетика,електроенергія,енергосектор

У грудні 2023 року Україна імпортувала 232 950 МВт-год електроенергії, що майже в 4 рази більше, ніж у листопаді, та є рекордним показником за увесь минулий рік. У порівнянні з груднем 2022 року, імпорт зріс в 75 разів.

Найбільше імпорт електроенергії зріс наприкінці місяця, у період різдвяних свят, свідчать розрахунки галузевого видання ExPro.

Цьому сприяло зниження цін на сусідніх європейських ринках, відтак з 22 грудня імпорт електроенергії відбувався майже у всі години доби.

Зокрема, імпорт електроенергії з Польщі через лінію Хмельницька АЕС-Жешув значно зріс та відбувався щодоби з 23 грудня. Пік імпорту був 26 грудня – за добу було поставлено понад 19 тис МВт-год, що є рекордом за весь 2023 рік. Кількість компаній, які планують імпортувати почала зростати наприкінці місяця, на добових аукціонах з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів зросла конкуренція.

Україна імпортувала у грудні рекордний обсяг електроенергії за рік 01

Читайте також: У Україні зафіксовано профіцит електроенергії, надлишок викупила Польща, – "Укренерго"

Водночас експорт електроенергії відбувався тільки 31 грудня – тоді державне "Укргідроенерго" поставило 210 МВт-год до Молдови

За весь 2023 рік найбільше імпорту електроенергії надходило зі Словаччини (69%). А експортувала Україна найбільше до Молдови та Словаччини – по 40% від загального експорту електроенергії. У грудні імпорт електроенергії зі Словаччини зайняв частку в 43,8%, з Румунії – 35,3%, з Молдови – 3,4%, з Польщі – 17,6%.

Автор: Михайло Орлюк