Польща просить Єврокомісію обмежити імпорт замороженої малини та полуниці з України

клубника

Польща направила звернення до Європейської Комісії з проханням внести в обмежувальні заходи щодо імпорту української агропродукції до ЄС також заморожені малину та полуницю.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства сільського господарства Польщі, передає Інтерфакс-Україна.

Водночас зазначається, що імпорт української полуниці і замороженої малини в Польщу, який суттєво зріс у 2022-2023 роках, значно ускладнив ситуацію для польських виробників і призвів до серйозних порушень ринку.

"Такої проблеми немає в інших країнах нашої коаліції (Польща, Болгарія, Румунія, Словаччина та Угорщина, – ред.). Тому Польща вирішила звернутися до єврокомісару з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, щоб включити заморожену малину та полуницю до так званих превентивних заходів, тобто заборонити імпорт з України", – наголосив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телуш.

За його словами, лист щодо цього із підписом міністра розвитку та технологій найближчим часом буде передано Європейській Комісії.

19 липня у Варшаві відбудеться зустріч міністрів сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Молдови щодо ситуації на аграрних ринках, яка склалася внаслідок повномасштабної військової агресії РФ проти України. На неї також запрошено міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського.

Під час зустрічі сторони обговорюватимуть можливі дії щодо забезпечення справедливих умов конкуренції для аграріїв із країн-членів ЄС та країн-кандидатів.

Телуш написав у Twitter, що закликав усі державні інспекції провести перевірки компаній, які купують та переробляють малину, через підозри у ціновій змові.

Як відомо, польські фермери впродовж червня-липня провели низку страйків через низькі закупівельні ціни на полуницю та малину. Вони вимагали заборонити імпорт цих ягід із України та перевірити їх на наявність пестицидів.