Страта українських військовополонених: омбудсмен відреагував на черговий злочин РФ

Читать на русском

Страта українських військовополонених: омбудсмен відреагував на черговий злочин РФ

Страта українських військовополонених: омбудсмен відреагував на черговий злочин РФ

У мережі днями з’явилося підтвердження чергової страти російськими окупантами полонених українських воїнів. Воєнні злочинці з російської армії розстріляли трьох захисників, які здалися у полон, сталося це, за попередніми даними, у грудні на Запоріжжі, це зафіксував безпілотник.

Кадри жорстокої страти українських воїнів оприлюднив 27 грудня доброволець 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" Станіслав Бунятов у своєму "Telegram"-овому каналі "Говорять снайпер". На черговий воєнний злочин російських окупантів відреагували український омбудсмен Дмитро Лубінець та Офіс генерального прокурора України.

У мережі показали страту українських військовополонених: омбудсмен підтвердив черговий злочин РФ. Відео 21+ queideeidrhirhant

За даними Бунятова, стратили окупанти воїнів із лав Збройних сил України.

"Відео розстрілу п*дарами полонених бійців 117-ї ОМБр, нехай це відео бачить кожен політик Заходу і розуміє, чому ми не маємо права йти на перемови з фашистами", – прокоментував кадри боєць.

На жорстокі кадри розстрілу полонених українців російськими окупантами відреагував уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

"Це відбулося цього місяця у Запорізькій області. На кадрах чітко видно, як влучають кулі у трьох українських захисників... Ворог цинічний, жорстокий та безжальний. Він не дотримується жодних норм міжнародного гуманітарного права. Женевські конвенції для нього – папірці, які нічого не значать", – зазначив Лубінець.

У мережі показали страту українських військовополонених: омбудсмен підтвердив черговий злочин РФ. Відео 21+

Омбудсмен наголосив: докази подібних тяжких воєнних злочинів, які має Україна, повинні змусити світ діяти.

"Такі страти – це не поодинокий випадок, який сколихнув не лише все українське суспільство, а й міжнародну спільноту. Просто "бути стурбованими" в таких випадках – замало і безрезультатно! Світ має всіляко сприяти тому, аби воєнні злочинці на всіх рівнях понесли відповідальність!" – закликав Лубінець.

А в Офісі генерального прокурора України повідомили про початок розслідування цього воєнного злочину.

"За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)", – йдеться у повідомленні.

Слідчі встановили, що трьох українських воїнів окупанти з лав ЗС РФ захопили в полон у грудні під час бою поблизу Роботиного. За годину після бою окупанти стратили полонених, грубо порушивши статтю 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

У мережі показали страту українських військовополонених: омбудсмен підтвердив черговий злочин РФ. Відео 21+

В ОГПУ також підкреслили, що Росія коїть воєнні злочини щодо захоплених у полон українських воїнів систематично.

Лише упродовж останнього місяця у мережі з’явилося відео страти окупантами іншої групи українців, які здавалися у полон. Також з’явилися кадри, що зафіксували використання загарбниками полонених українських воїнів як "живого щита" на лінії зіткнення.

"За фактами скоєння військовослужбовцями РФ воєнних злочинів триває досудове розслідування. Росія понесе покарання за кожен такий злочин", – запевняють в ОГПУ.