ДБР взяло на хабарі в $20 тисяч СБУшника із Департаменту захисту національної державності

Державне бюро розслідувань підозрює старшого оперуповноваженого в ОВС 2 відділу 3 управління Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Департамент захисту національної державності Служби безпеки України в отриманні $20 тис. хабара за непритягнення до кримінальної відповідальності.

Про це свідчать ухвали Печерського райсуду міста Києва від 20 січня.

Мова йде про кримінальне провадження №32020100000000042 від 23.01.2020 року, у якому серед інших фігурувало столичне ТОВ «ТВК «Престиж». Його разом з низкою інших фірм підозрювали у відмиванні коштів під час під час будівництва паркінгу на території аеропорту Бориспіль у 2018-2019 рр., яке виконувало ТОВ «НАН».

За даними досудового розслідування, службові особи ТОВ «ТВК «Престиж» через купівлю товарів та послуг у підприємств з ознаками фіктивності ухилились від сплати податків на 9,36 млн₴

Слідство провадив другий відділ детективів захисту фінансів у бюджетній сфері та міжнародної допомоги Бюро економічної безпеки України (БЕБ). Однак старший оперуповноважений СБУ отримував неодноразові доручення слідчого провести допит директора ТОВ «ТВК «Престиж».

У кінці грудня 2023 р. працівник СБУ, «діючи спільно з невстановленими службовими особами правоохоронного органу», повідомив директору ТОВ «ТВК «Престиж», що у кримінальному провадженні від 2020 р. зібрано достатньо доказів, які вказують на його причетність до вчинення кримінального правопорушення.

19 січня офіцер СБУ через посередника отримав від керівника підприємства 20 тис доларів США і був затриманий працівниками ДБР. .

Суд відсторонив працівника від посади Старшого оперуповноваженого СБУ на два місяці, а також застосував до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою у 757 тис₴ застави.

Нагадаймо, що нещодавно Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ потрапив у скандал щодо незаконного слідкування за журналістами проекту Bihus.Info, у результаті чого було звільнено керівника Департаменту Романа Семенченка.