НАБУ та САП викрили розкрадання державної електроенергії компанією, пов’язаною з Коломойським

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили схему заволодіння електроенергією НЕК " Укренерго " та легалізації отриманих від її продажу коштів. Збитки становить понад 716 млн₴

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Підозру отримали особа, яка організувала оборудку, колишній посадовець "Укренерго", голова правління банку та директор приватної компанії.

За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі", на той час один з найбільших в Україні трейдерів, закупила у ПрАТ "НЕК "Укренерго" електричну енергію на суму понад 716 млн₴

"Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури", — підкреслили правоохоронці.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів "ПриватБанку" (олігарха Ігоря Коломойського).

Натомість "Укренерго" гроші за поставлену електроенергію так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

На кошти у сумі понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній наклали арешт.

Також у порядку міжнародного співробітництва заблокували кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах.

При цьому були зафіксовані спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів.

Також з метою недопущення значних боргів в учасників ринку перед ПрАТ "НЕК "Укренерго", НАБУ передало НКРЕКП пропозиції щодо внесення змін до окремих положень Правил ринку, які регулятор підтримав.

Зображення: НАБУ

«Аргумент»